Sinisimpukat tulisessa tomaattikastikkeessa

Sinisimpukat tulisessa tomaattikastikkeessa

Simpukkaruoat kuuluvat suosikkeihini ja simpukka-ateriassa on aina vähän juhlan tuntua, vaikka itse asiassa simpukoiden tekeminen on helppoa ja nopeaa. Olen käyttänyt usein ihan vain pakastettuja simpukoita, koska esim. Arvo Kokkosen pakastesimpukat ovat mielestäni olleet tosi hyviä laadultaan. Olen myös jännittänyt jonkun verran tuoreiden simpukoiden käyttöä, mutta sain juuri sukulaisen luona mahtavan simpukka-aterian ja kävimme vielä kerran yhdessä läpi miten tunnistaa elävä simpukka. Kaikkia avoinna olevia simpukoita tulee napauttaa ennen keittämistä ja varmistaa, että kuori sulkeutuu. Jos kuori sulkeutuu niin simpukat ovat syömäkelpoisia. Ja ihan selkeästi simpukat sulkevat avoimet kuorensa niitä napauttaessa, jos ne ovat syötäväksi sopivia. Tarkemmat käsittelyohjeet löytyvät reseptistä.

Vahva veikkaukseni on, että meillä simpukat eivät lapsille vielä uppoaisi, joten olen keskittynyt valmistamaan simpukoita niinä iltoina, kun olemme kumppanini kanssa kahdestaan. Onneksi hän on kaikkiruokainen ja on vain tyytyväisenä maistellut erilaisia simpukkareseptejä mitä olen testaillut.

Koska rakastan simpukoiden lisäksi myös yksinkertaisia tomaattikastikkeita, niin minun lemppareitani ovat sinisimpukat tulisessa tomaattikastikkeesta. Jos haluan vähän kevyemmän aterian, niin tarjoilen ruoan vain hyvän leivän kanssa. Mutta jos haluan vähän tuhdimman ruoan niin valmistan kylkeen lohkoperunoita aiolin kera. Nam, nam 😋

Tämä resepti on yksinkertainen, mutta maku on erinomainen. Usein yksinkertaisista raaka-aineista syntyy mielestäni parhaat ateriat. Alkuperäisen reseptin olen löytänyt Sopranos keittiössä -keittokirjasta ja tässä minun versioni reseptistä/ohjeesta. Keittokirjassa annetaan vaihtoehdoksi mm. käyttää myös tuoreita tomaatteja, mutta olen suosiolla mennyt helpommalla versiolla eli säilyketomaateilla.

Neljälle hengelle:
2 kg sinisimpukoita
4 silputtua valkosipulinkynttä
2 rkl hienoksi silputtua persiljaa
1 pieni chilipalko pilkottuna (tai maun mukaan, itse tykkään tehdä vähän tulisempaa)
¾ dl oliiviöljyä
Reilu 2 dl kuivaa valkoviiniä
4 tölkkiä (á 400g) valutettuja säilyketomaatteja
ripaus suolaa
Lisäksi tarjoiluun hyvää leipää tai lohkoperunoita aiolin kera

Pese simpukat juuresharjalla puhtaiksi juoksevan, kylmän veden alla. Poista kaikki simpukat, joiden kuori on rikki tai jotka eivät sulkeudu kunnolla kopautettaessa. Poista tarvittaessa ”parrat” nykäisemällä niitä kuorien kapeampaa päätä kohti (jos käytät pakastettuja, niin katso pakkauksesta valmistusohjeet).

Kuullota tilavassa kattilassa öljyssä valkosipulisilppua, persiljaa ja pilkottua chiliä alhaisella lämmöllä, kunnes valkosipuli on kullanruskeaa, noin 1 minuutti. Kaada joukkoon viini ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää tomaatit ja suola. Keitä keskilämmöllä välillä sekoittaen, kunnes kastike on hieman saostunut, noin 20 minuuttia.

Sekoita kastikkeeseen varovaisesti simpukat. Peitä kattila kannella. Kypsennä, kunnes simpukat ovat avautuneet, 5-10 minuuttia. Käännä simpukoita varovasti pari kertaa kypsennyksen aikana. Kaikkien simpukoiden ei tarvitse olla kastikkeessa vaan riittää, että simpukat kypsyvät kannen alla kuumassa höyryssä. Heitä pois simpukat, jotka eivät ole avautuneet kuumennuksen aikana.

Tarjoile hyvän leivän ja/tai lohkoperunoiden&aiolin kanssa. 


Lohkoperunat aiolin kera kruunaa simpukka-aterian

Käytän reseptissä mainitun chilipalon sijasta kuivattuja cayannepippureita, jotka säilyvät pitkään ja joilla on helppo saada tulisuutta ruokaan. Vähän chilin koosta riippuen noin 2-4 näitä tuo minun makuuni juuri sopivan pienen potkun tähän simpukkaruokaan. Olen ostanut nämä Espanjasta, mutta samanlaisia löytyy varmasti Suomestakin.


 


 


Kommentit

Suositut tekstit